3+1 tanfolyam nőknek

Nők körében népszerű szakmák

Természetesen minden szakmában képviseltetik magukat a nők, azért mégis vannak kifejezetten olyan OKJ tanfolyamok, amelyekre főleg a nők körében népszerűek.

A Centrum Oktatóközpont kutatása a szerint a nők aránya alapvetően magasabb a szakmakeresők körében.

Ennek az egyik leggyakoribb oka az, hogy sokan szülés és a GYES után visszakerülve a munkaerőpiacra egyben szakmát is váltanak.

Másik gyakori ok pedig az, hogy a nők sokkal inkább összeegyeztetik a karriert a családi élettel, így adott esetben munkahely-váltástól vagy pályamódosítástól sem riadnak vissza, ha az új munkahely révén rugalmasabb időbeosztásban dolgozhatnak, esetleg egyszerűbb szabadságot kivenni.

A Centrum Oktatóközpont most 3 + 1 ilyen, főként nők által végzett szakmát mutat be.

Talán nem meglepő, hogy a pénzügyi képzések még mindig nagyon népszerűek a nők körében.

Az oktatási központ kutatása során kiderült, hogy

10-ből 9 jelentkező nő volt a pénzügyi tanfolyamok esetén. A pénzügyi képzésekre nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy tipikus női szakmák.

A pénzügyi OKJ képzések a munkaerőpiacon is keresettek, az álláskereső portálokon rendszeresen hirdetnek meg bérszámfejtő, TB- és bérügyintéző, banki ügyintéző vagy valutapénztáros pozíciókat.

Társadalombiztosítási ügyintéző OKJ képzés

Az egyik ilyen pénzügyi szakma a TB-ügyintéző szakképesítés, mely néhány hónap alatt, kis befektetéssel elvégezhető.

A társadalombiztosítási ügyintéző elsősorban a munkavállalókkal kapcsolatos bér- és társadalombiztosítási ügyek intézésével, nyilvántartásával foglalkozik.

Ezzel a képzettséggel elhelyezkedhetsz többek között pénzügyi asszisztensként, analitikus könyvelőként vagy bérszámfejtőként is.

Mivel ez a szakma több cégnél home office-ban is végezhető, könnyen összeegyeztethetőek a családi élettel.

Rendezvényszervező OKJ képzés

A nők általában jó szervezőkészséggel rendelkeznek, és ebben a szakmában könnyen kiaknázhatják ezt a tulajdonságukat.

Rendezvényszervezőként nem kell egész nap az irodában ülni, a munka oroszlánrésze elvégezhető otthonról is, egy laptoppal és telefonnal, így család és gyerekek mellett is ideális lehet ez a pálya.

Türelem és kitartás kell ehhez a szakmához, emellett pörgős, kifelé forduló személyiség is alapvető feltétel.

Egyre többen keresnek rendezvényszervezőt esküvők, céges vagy kulturális rendezvények megszervezéséhez, így a tanfolyam elvégzése után várhatóan nem okoz majd gondot az elhelyezkedés.

Türelem és kitartás kell ehhez a szakmához, emellett pörgős, kifelé forduló személyiség is alapvető feltétel.

Irodai titkár OKJ képzés

Régebben jóval ritkábban találkoztunk a titkár kifejezéssel, sokkal több volt a titkárnő. Ez is jól szemlélteti, hogy ezt a szakmát korábban elsöprő többséggel a hölgyek végezték. Bár manapság a férfiak is egyre többen választják a titkár munkát, azért még mindig a nők vannak többségben az irodai titkár munkakörben, így még ma is tekinthető női szakmának.

Az Irodai titkár feladata sokrétű: számítógép-kezelési és szövegszerkesztési, gépírási, titkári, ügyintézői, gazdasági, jogi, vállalkozási feladatokat lát el. Szakmai tevékenységével közvetlenül támogatja a munkahelyi vezetők döntéshozó, irányító munkáját.

Olyanoknak érdemes választani ezt a szakmát, akik jó kommunikációs készséggel rendelkeznek, nem riadnak vissza telefonálástól, személyes megbeszélésektől, hiszen ez munkájuk szerves részét fogja képezni.

Ugyanakkor a munkakör része a csendes, elemző irodai adminisztratív munka is, mint például a szövegszerkesztés, adatbevitel, elemzések készítése.

Pénztárkezelő és valutapénztáros OKJ képzés

A végére hagytunk még egy népszerű pénzügyi szakmát, ez nem más, mint a pénztárkezelő és valutapénztáros tanfolyam.

Ezt a szakmát leginkább azoknak ajánlott választani, akik a pénzügyi szektorban szeretnének elhelyezkedni, pontosak, és jóban vannak a számokkal.

Bár a valutaváltók ablakai mögött vegyesen találkozhatunk mindkét nem képviselőivel, a jelentkezők aránya mégis azt mutatja, hogy ez is inkább női szakma: itt is érvényes az a 9/10 jelentkezési arány, amit a pénzügyi képzéseknél általánosan megfigyeltünk.

Fontos tudni, hogy ezzel a szakmával egyáltalán nem csak valutaváltókban helyezkedhetünk el, hanem számos egyéb munkakör is betölthető.

Például pénzintézeteknél lehetünk pénztárosok, pénzfeldolgozók, banki ügyintézők, értéktárosok, de olyan, nem pénzügyi profillal rendelkező cégeknél is elhelyezkedhetünk, amely külön pénztárat vagy pénzügyi osztályt üzemeltet.

A Centrum Oktatóközpontnál jelenleg ez a tanfolyam az, amivel a leggyorsabban szakmát szerezhetünk: az OKJ képzés 4 egymást követő nap – tehát kevesebb, mint egy hét – alatt elvégezhető.

Ez volt a válogatásunk a női szakmákról. Reméljük, tudtunk pár tippet adni a választáshoz.