OKJ változás 2020 – A felnőttképzés változásai 2020 után

OKJ változás 2020

Megjelent a Magyar Közlönyben, hogyan változnak az OKJ-képzések 2020 szeptemberétől. A legtöbb OKJ-s szakképesítést csak nappali vagy esti tagozaton, szakképző iskolában lehet majd megszerezni.

De nem ez az egyetlen változás, amire oda kell figyelni annak, aki szakmát szeretne szerezni.

A Centrum Oktatóközpont összegyűjtötte a legfontosabb változásokat, melyek a felnőttképzésben résztvevőket érintik 2020-tól.

 

Milyen szakmák maradnak 2020 után?

 

Az OKJ változásaival kapcsolatban talán az a hír terjedt el leginkább, hogy a töredékére csökken a választható OKJ-s képzések száma.

Ez a hír igaz, az új rendszerben a jelenlegi 760 szakma 200 alá fog csökkenni.

A teljes szakmalistát a Magyar Közlöny oldalán, az alábbi linken találod: itt található.

 

Rengeteg olyan népszerű szakma is van, amelyeket az új rendszerben már nem lehet választani – éppen ezért, ha ilyen szakmát szeretnél, most még nem késő rá jelentkezned.

 

Ilyen megszűnő szakmák többek között a következő szakmák, melyek Centrum Oktatóközpontnál még elérhetőek:

 

 

Az érettségire épülő szakképzéseket 2020 után csak iskolai rendszerben lehet majd tanulni.

 

Felnőttképzés vagy felnőttoktatás?

 

A másik kérdés, ami a legtöbb tanulni vágyót érinti, hogy felnőttképzés vagy felnőttoktatás keretén belül lehet tanulni a szakmákat?

Azaz, tanfolyami (szabadabb, rugalmas időbeosztású, rövidebb képzések) vagy iskolarendszerű (nappali vagy esti tagozatos, kötöttebb ütemezésű, hosszabb képzések) formában lehet majd szakmát tanulni?

 

A legtöbb változás az új rendszerben a felnőttképzést érinti.

 

Míg a jelenlegi rendszerben a szakmák párhuzamosan futnak a felnőttképzésben és felnőttoktatásban, addig az új rendszerben erre nem lesz lehetőség.

Az új jegyzékben szereplő 174 – a művészeti képzésekkel együtt 196 – szakma mindegyikét kizárólag iskolarendszerben, sokkal kötöttebb formában lehet majd tanulni nappali tagozaton 3-6, esti tagozaton 2-3 év alatt.

 

 

Meddig él a jelenlegi felnőttképzési rendszer?

 

Az OKJ képzések tanfolyami rendszerben a jelenlegi feltételekkel még 2020. december 31-ig indíthatók azzal a feltétellel, hogy a vizsgákat 2022 végéig be kell fejezni.

Az iskolarendszerű képzések esetében az új szakképzési törvény a tervek szerint a 2020/2021-es tanévben belépő, azaz a 2020 szeptemberében kezdő diákokra vonatkozik majd először.

 

2020 végéig még jelentkezhetsz – ne hagyd az utolsó pillanatra, nézz szét a Centrum Oktatóközpont felnőttképzési kínálatában.

 

 

Ingyenes vagy fizetős?

 

Jó hír, hogy az iskolai rendszerű képzések továbbra is ingyenesek lesznek.

De mivel az iskolarendszerű képzések a tanfolyami képzéseknél sokkal kevésbé rugalmasak, és hosszabb idő alatt elvégezhetőek, ezért

várhatóan sok felnőtt számára jelent majd problémát az, hogy nem lehet felnőttképzésben, rugalmasabb formában, rövidebb idő alatt szakmát szerezni.

2020 után az alapszakmákon csak 73 részszakképesítést lehet majd tanfolyami formában megszerezni az új rendelet szerint.

A jelenlegi tervezet szerint a felnőttképzők a munkaerőpiaci elvárosokhoz igazodva továbbra is indíthatnak specializációkat és részszakképesítéseket. Azonban erről egyelőre nem jelentek meg részletesebb információk.

Szakmaszerzés felnőttképzésben megszűnik

Sok tanulni vágyó felnőtt számára jelent majd problémát az, hogy nem tanulhatnak felnőttképzésben, így nem tudnak rugalmasabb formában, gyorsabban szakmát szerezni.

 

A megszerzett végzettségeket hogyan érinti a változás?

 

Gyakori kérdés, hogy mi lesz a „régi rendszerben” megszerzett OKJ-s végzettségekkel?

 

Jó hír, hogy a már megszerzett OKJ-s végzettségek nem vesznek el 2020 után sem.

Az OKJ-s bizonyítványok az új rendszerben is érvényesek maradnak.

 

Ezért, ha könnyebben, a régi rendszer szerint szeretnél szakmát szerezni, nem érdemes halogatni, mert a még 2020-ig érvényes feltételekkel, rugalmasabb, rövidebb tanfolyami rendszerben szerezhetsz OKJ-s végzettséget, mely az új rendszerben is érvényes lesz.