Online tanfolyamok koronavírus idején

Online tanfolyamok koronavírus idején

Az elmúlt hetekben jelentősen felértékelődtek az online tanfolyamok.

A járvány megfékezésére bevezetett kijárási korlátozás miatt hatalmasra nőtt az igény az online tanulásra. A márciusban kihirdetett rendelet miatt ráadásul lehetőséget kaptak a felnőttképzők, hogy a szabadpiaci tanfolyamok mellett a helyszíni jelenlétet nem igénylő OKJ képzéseket is megtarthassák online.

A legfrissebb kutatásaink alapján legalább 5-10x annyian keresnek online oktatásra, online végezhető kurzusokra, mint a veszélyhelyzetet megelőző időszakban.

Ez a szám várakozásaink szerint még tovább fog nőni a korlátozás alatt, hiszen a tanulni vágyók számára egyelőre nem látható, mikor lehet ismét közösségi programokon – ez esetben tantermi képzésen – részt venni. Így a mostani helyzetben az érdeklődők egy része jellemzően egy jóval későbbi, szeptemberi vagy azutáni kezdetű tantermi tanfolyamra jelentkezik, azok pedig, akik nem akarnak várni, és hamarabb akarnak szakmát szerezni – egyre többen – az online tanulást választják.

Hatalmasat változott a világ. Az online oktatás ma nem csak egy „trendi tanulási forma”, egy alternatív lehetőség, hanem jóformán az egyetlen lehetőség. Rövidtávon legalábbis mindenképpen.

online tanulás nemcsak trendi de szükséges

Az online oktatás ma nem csak egy alternatív lehetőség, hanem jóformán az egyetlen lehetőség. 

Ha pedig megszületett a döntés, azt semmiképpen nem javasoljuk, hogy bárki is halogassa a tanulást, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor lesz szükség az új kompetenciára vagy szakmára ebben a megváltozott helyzetben.

Eddig is tudtuk, hogy az online tanulásnak számos előnye és hátránya is van, a jelenlegi helyzetben azonban az előnyök felértékelődnek, a hátrányok pedig elhalványulnak a vágyott szakma megszerzése felé vezető úton.

Az online tanfolyamok előnyei

Az online kurzusok többségét időtől függetlenül tanulhatod – akkor, amikor jól esik, vagy amikor el tudsz csenni 1-2 órát a home office-ban vagy a családdal töltött időből.

A tantermi képzéseket gyakran délutáni vagy hétvégi időpontokban szervezik, hiszen a legtöbben akkor érnek rá. Így viszont azok, akik esti vagy délutáni műszakban dolgoznak, vagy hétvégén inkább a családjukkal lennének, nem tudják megoldani a bejárást. Éppen ezért a rugalmas időbeosztás talán a legnagyobb előnye az online képzéseknek, hiszen bármilyen legyen is a munkabeosztásod, akkor tanulhatsz, amikor Neked jó. Ha családos vagy, a tanulást időzítheted a gyerekek elalvása utánra, vagy a család ébredése előttre.

Helytől függetlenül, bárhol tanulhatsz: Az online tanfolyamok során nem vagy helyhez kötve, hiszen csak internet és számítógép – vagy modernebb platformok esetén mobil – szükséges a tanuláshoz.

Keress egy kényelmes helyet a lakásban, a kertben vagy a parkban, ahol zavartalanul hallgathatod a választott kurzust.

Elképesztően széles képzéskínálat: az online felnőttképzés bevezetése miatt ma sokkal több mindent tanulhatsz online, mint eddig valaha.

széles online képzéskínálat

OKJ képzések, online tréningek, értékes kompetenciákat adó tanfolyamok – a lehetőségek tárháza hatalmas.

A kijárási korlátozás és a megnövekedett igény miatt számos új online oktatási platform is indult az elmúlt hetekben, ilyen pl. az Edutio, ahol hasznos, magyar nyelvű online kurzusokat találsz.

Az online tanfolyamok más szempontból is költséghatékonyak, hiszen nincs szükség tankönyvekre, ráadásul az útiköltségen is rengeteget spórolhatsz.

Testreszabható: Az online tanulás sokkal nagyobb szabadságot nyújt a tanulóknak abban, hol, mikor, mit, hogyan, és milyen mértékben tanuljanak. Az emberek különböző indíttatásból állnak neki a kurzusoknak, így lehet, hogy valaki az alapjaitól szeretne elsajátítani egy területet, míg valaki már mélyebb ismereteket szeretne. Egy hagyományos tanfolyam során nincs lehetőség az egyéni igények kielégítésére.

Elősegíti a személyes fejlődést: Az online tanfolyamok segítik az élethosszig tartó tanulást, emellett újfajta tanulási stratégiákat is elsajátíthatsz ezekkel a képzésekkel.

Az új, hatékony tanulási stratégiák elsajátításához most van is egy tippünk: az Edutio.hu korlátozott ideig ingyenesen elérhetővé tette a Tanulj gyorsan és hatékonyan című e-book-ot, melyet érdemes letölteni, hiszen egy rendkívül értékes anyaghoz juthatunk hozzá, ezúttal térítésmentesen.

Az online tanulás hátrányai

Eszközigényes: Az online tanulás alapvető kelléke egy jól működő számítógép, vagy egy középkategóriás mobiltelefon. Attól függően, hogy az online tanfolyam videó, hanganyag vagy letölthető jegyzet, esetleg élő online adásban zajlik, más-más eszközigénye van.

Emellett, ha valamilyen gyakorlati képzésről van szó (pl. fotós kurzus, rajztanfolyam vagy grafikus képzés), a szükséges eszközöket, programokat is be kell szerezni.

Rontja a szemet: Egy könyvből bizonyítottan könnyebb tanulni, emellett a monitor hosszú távon rontja a látást is.

A szöveges online jegyzetek kinyomtatása nem mindig gazdaságos, és környezetvédelmi szempontok miatt sem javasoljuk alap esetben, azonban ha egy anyagot többször is szándékozunk elolvasni, vagy ki akarjuk emelni a lényeget, akkor érdemes lehet mégis kinyomtatni, és akár a nyomtatott példányra jegyzetelni.

Személyes kommunikáció hiánya: Az online oktatás legnagyobb hátránya a személyes kommunikáció hiányában rejlik. Nincs lehetőség arra, hogy az oktató esetleg karizmatikus személyiségével magával ragadja és motiválja, további témákban való elmélyülésre ösztönözze hallgatóit, vagy esetleg azonnal megválaszolja a felmerült kérdéseket.

Érdemes tudni, hogy a legtöbb e-learning platform képes arra, hogy a tanulók kérdéseket tegyenek fel az oktatóknak, aki pedig minden bizonnyal igyekszik megválaszolni azokat, még ha ez nem is egyenértékű a tantermi oktatáson zajló interakciókkal.

A társaság hiánya: Egy tanulói közösségben új barátságok születhetnek, a tagok segíteni tudják egymást a tanulásban. Az online tanulás esetén ma már sok esetben fórumok biztosítják, hogy a tanulók egymástól is kérdezhessenek, de ez nem minden esetben pótolja a személyes kapcsolatokat. Ezt főleg az extrovertáltabb tanulók érzékelik hátrányként.

Kisebb elköteleződés: Az elköteleződés hiánya főleg az ingyenes vagy a nagyon olcsó tanfolyamok esetén állhat fenn, hiszen sokszor könnyebb félbehagyni a tanfolyamot, ha épp sok a munkahelyi vagy otthoni teendő. A legtöbben ilyenkor már nem is térnek vissza megkezdett tanulmányaikhoz. Egy időtől függetlenül elvégezhető, online kurzus esetén kisebb a „külső motiváció”, általában nincs kényszerítő külső körülmény, amely segítene abban, hogy tartsuk a betervezett ütemet.

Nem megfelelő tanulási környezet: Bár az online tanulás sokszor nagyon kényelmes, ez az előny egyben hátrány is. Ha nincs megfelelő helyed a tanulásra, vagy a kijárási korlátozás miatt a nem tudsz elkülönülni a család otthon maradó tagjaitól, igen nehéz is lehet.

A hatékony tanuláshoz szükség van arra, hogy elszeparálódj, de ez sokszor – főként gyerekes családok esetén – problémát jelenthet, különösen a jelenlegi helyzetben. Emellett otthon könnyebben elcsábul az ember, hogy a tanulás helyett mással töltse az idejét.

Ha kedvet kaptál az online tanuláshoz, akkor ajánljuk a nemrég indult Edutio portált, ahol egyre több online kurzust találsz, és a TanfolyamOKJ oldalt, ahol több mint 50 online képzés közül válogathatsz a legkülönbözőbb szakmacsoportokban.