Fizetős felnőttképzés vs. ingyenes iskolarendszerű képzés

A felnőttképzés előnyei

Miért érdemes fizetős felnőttképzésben gondolkodni ingyenes iskolarendszerű képzés helyett? A felnőttképzésben szerzett 7 éves tapasztalatunkat felhasználva összeszedtük azok előnyöket, amelyek a felnőttképzés mellett szólnak.

  1. Az első, legfőbb érv nem más, mint hogy nem minden képzés indul iskolarendszerű formában – bizonyos szakképesítéseket csak fizetős tanfolyamokon tudsz elsajátítani.
  1. A felnőttképzési tanfolyamok jellemzően rövidebb idő alatt elvégezhetőek, mint az iskolarendszerű képzések. Ez igaz mind az óraszámra, és a tanfolyam hosszára is. Azaz a kevesebb óraszám miatt kevesebb időráfordítást igényel tőled, a rövidebb időtartam miatt hamarabb juthatsz a szakképesítést igazoló bizonyítványhoz van tanúsítványhoz. Amíg egy iskolarendszerű képzés ritkább esetben 1, gyakrabban 2 vagy 3 évig tart, ugyanazt a képzést felnőttképzési tanfolyamon a képzés intenzitásától függően nagyjából fele vagy harmadennyi idő alatt végezheted el.
  1. Nem csak szeptemberben, tanévkezdéskor indulnak, hanem folyamatosan, év közben is. Ha januárban határoztad el, hogy szakmát tanulsz, jó eséllyel találsz olyan iskolát, ahol az adott tanfolyam 1-2 hónapon belül elindul. És még rövidebb is, mint az iskolarendszerű képzés!
  1. A felnőttképzés jobban alkalmazkodik a piac igényeihez. Míg iskolarendszerben meglehetősen rögzített az oktatás kerete, addig a tanfolyamok esetében nagyobb szabadsággal rendelkeznek a képző intézmények.
  1. A tanfolyamok számos különböző időbeosztással folynak. Ha rövid idő alatt akarod letudni a tanulást, és minél előbb szükséged van a szakképesítésre, választhatsz intenzív időbeosztású tanfolyamot. Ellenben ha munka vagy család mellett tanulnál, akkor találsz olyan képzést, amelyet hétvégén vagy esténként tartanak, és hetente vagy kéthetente kb. 2 napot vagy csupán 2 estét vesznek el az idődből.
  1. Felnőttképzési formában OKJ-n kívüli tanfolyamokat is szép számmal találsz, melyek természetesen nem indulnak ingyenes, támogatott formában.

  
Természetesen nem célunk, hogy lebeszéljünk az iskolarendszerű képzésekről (sőt még ajánlunk is néhányat: ide kattintva találsz párat, ha épp jelentkezési időszak van). Az is lehet jó választás, ha arra jogosult vagy, és találsz olyan iskolát a közeledben, ahol épp indul az adott képzés. Csupán igyekeztünk megvilágítani a felnőttképzés előnyeit.

Ha ezek alapján úgy döntesz, hogy adsz a felnőttképzési tanfolyamoknak egy esélyt, akkor nézd meg itt, hogy milyen tanfolyamok indulnak.