A 2017-es év 4 legfőbb hiányszakmája

főbb hiányszakmák 2017

Sokan nem döntötték még el, hogy milyen szakmát válasszanak maguknak. Ez nem is könnyű döntés, hiszen rengeteg képzés közül választhatunk, és azt is mérlegelnünk kell, melyik foglalkozás áll közel hozzánk, melyikkel mennyit lehet keresni, és az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen gyorsan tudunk vele elhelyezkedni.

Ennél a kérdésnél lehet segítségünkre a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság éves felmérése, amelyben meghatározzák megyékre lebontva a 20 legfőbb hiányszakmát az adott évre, ahol a legnagyobb mértékben van szükség a szakember utánpótlásra a gazdasági igények alapján. Mi összegyűjtöttünk neked 4 szakmát, ami mellett, ha leteszed a voksodat, akkor biztos lehetsz benne, hogy gyorsan, jól fizető állást találsz majd.

Itt találsz pár ösztöndíjas, ingyenes képzést, ha épp jelentkezési időszak van.

A felmérés szerint az első helyen az ácsmesterség áll. Ez azt jelenti, hogy 12 megyében az ács a legfőbb hiányszakma, ezen a területen van szükség a legtöbb szakemberre. Ezt követi az asztalos, amely pedig 3 megyében került az első helyre.

A második legkapósabb hivatás holtversenyben az állattartó szakmunkás és az asztalos, ezek ugyanis 4-4 megyében kerültek második helyre.

A harmadik legkelendőbb szakma pedig az épület- és szerkezetlakatos, amely 9 megyében áll a 3. hiányszakma posztján. Összességében elmondható tehát, hogy az építőiparban van a legnagyobb szükség az utánpótlásra szakemberek terén. Emellett természetesen az első 3 helyen másfajta foglalkozások is szerepeltek, például autószerelő, dísznövénykertész, cukrász vagy éppen eladó.

Nézzük meg most egy kicsit közelebbről is ezt a négy szakmát. A legkeresettebb hivatás tehát az ácsmesterség. Az ácsnak feladatai közé tartozik egyrészt az épületek fedélszerkezetének kivitelezése, másrészt a beton-, vasbetonszerkezetek öntőformájának, zsaluzatának elkészítése. Harmadrészt pedig teendőihez tartozik a különböző állványzatok szerelése, karbantartása és bontása. Ha jellemző rád a precízség, jó kézügyesség, erős fizikum, és a jó egyensúlyérzék, akkor válaszd az Ács OKJ képzést, és tanuld ki a szakmát.

Az asztalos is egy épp oly ősi szakma, mint az ács. Azt hiszem, hogy senkinek nem mondok újat azzal, hogy az asztalos fával dolgozik, amiből különböző bútorokat készít, legyen az akár ülőbútor vagy beépített szekrény, ezen kívül belsőépítészeti munkákat végez, valamint nyílászárókat is előállít. Itt is szükség van a jó kézügyességre, emellett pedig a jó térlátásra és a megfelelő fizikumra. Ha te is szeretnél egy megbecsült, hozzáértő szakember lenni, aki szinte bármit el tud készíteni fából, akkor számodra a legmegfelelőbb az Asztalos OKJ tanfolyam.

Az állattartó szakmunkás foglalkozás akkor neked való, ha szívesen dolgoznál a mezőgazdaságban, és szívesen foglalkoznál a gazdaságban tartott állatokkal, mint a szarvasmarha, juh, kecske, sertés vagy baromfi. Ez egy meglehetősen nyugodt munka, ahol akkor is érvényesülhetsz, ha nem szeretsz emberekkel foglalkozni, hiszen az állatok gondozása a feladatod. Ha tetszik ez a szakma, akkor egész egyszerűen csak el kell végezned egy Állattartó szakmunkás OKJ képzést, és már munkába is állhatsz.

A negyedik mesterség szintén az építőiparhoz kapcsolódik, ez pedig az épület- és szerkezetlakatos. Itt azonban már nem fa, hanem fém megmunkálásról van szó. Egy ilyen szakember feladata az épületek szerkezeti fémvázának összeszerelése, felállítása majd pedig azok karbantartása. Különböző fémekkel dolgozik, melyekből idomokat, vázakat, lemezeket állít elő. Ha tehát vonz az építőipar, és a fémekkel való munka, akkor ajánljuk neked ezt a képzést.

Leszűrhetjük a következtetést, hogy a legalapvetőbb szakmákban van a legnagyobb munkaerőhiány napjainkban. Nem feltétlenül kell tehát azokat a foglalkozásokat preferálnunk, amelyeknek olyan professzionálisnak ható elnevezése van, mert nem biztos, hogy azzal keresünk majd több pénzt, vagy találunk gyorsabban munkát.

Már nagyon régóta hangoztatják, hogy a jó munkás emberekből sosem elég, hát most látjuk, hogy ez valóban így van.

Hiányszakmát keresel, amellyel könnyen elhelyezkedhetsz és amellyel akár ösztöndíjat is elnyerhetsz? Budapesten és Pest megyében tudunk néhányat ajánlani, kattints ide, és jelentkezz – ha gyors vagy, talán még van hely.