OKJ megszűnés 2021 – TÉVHITEK

OKJ változás 2021 tévhitek

2020. december végén elindultak az utolsó OKJ-s képzések.

Az Országos Képzési Jegyzék megszűnésével, és a felnőttképzés változásával kapcsolatban rengeteg tévhit terjeng az interneten.

Ezek a leggyakoribbak:

1. Tévhit: Az OKJ nem szűnik meg.

2020-ban az Országos Képzési Jegyzéket a Szakmajegyzék váltotta fel, mely mindössze 174 alapszakmát tartalmaz.

Több népszerű szakma teljesen kikerült a jegyzékből, több pedig csak iskolarendszerű képzésben, 2-5 év alatt lesz megszerezhető. Az érettségire épülő szakképzéseket ezután csak iskolai rendszerben lehet tanulni.

A szakképzés változásai várhatóan nehezebbé teszik majd a szakmatanulást, éppen ezért 2020-ban minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés a tanfolyami formában elvégezhető szakképzések iránt.

A felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthattak OKJ-s képzéseket.

 

2. Tévhit: Az elindult képzésekre már nem lehet jelentkezni.

December végén elindultak az utolsó OKJ-s képzések, de néhány képzésre a szabad helyek erejéig még be lehet csatlakozni.

Jóval szűkebb lett a kínálat, sok képzésre már egyáltalán nem lehet jelentkezni, illetve a helyszínek köre is szűkült, tehát az elérhető tanfolyamok sem tanulhatók felnőttképzésben minden városban.

Fontos tudni, hogy a még elérhető képzésekre már csak becsatlakozni lehet, új csoportok már nem fognak indulni. Ez az utolsó esély arra, ha valaki OKJ-s végzettséget szeretne.

 

3. Tévhit: A képzéseket 2020-ig kellett befejezni.

Ez az állítás sem igaz. Az OKJ vizsgákat 2022. december 31-ig lehet letenni, így azok, akik még becsatlakoznak valamelyik decemberi képzésre, OKJ-s végzettséget szerezhetnek.

 

4. Tévhit: A megszerzett bizonyítványok nem érvényesek az OKJ változása után.

Az OKJ bizonyítványok továbbra is érvényesek maradnak, államilag elismert végzettségnek számítanak.

A már megszerzett szakmai végzettségek nem vesznek el, ugyanolyan teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak az OKJ megszűnése után is. A munkáltatók akár előnyben is részesíthetik az OKJ-s végzettséggel rendelkezőket az új rendszerben, számukra még ismeretlen bizonyítványt megszerzőkkel szemben.

 

Azoknak, akik még csatlakoznának egy decemberben elindult OKJ képzéshez, gyorsnak kell lenniük, hiszen napról napra szűkül a választható képzések köre.