Új lendülettel egy új szakmában

új szakma

A készségek, a személyiség és a végzettség is fontos akkor, ha felnőttként karriert váltunk, egy új szakma elsajátításába kezdünk. Többféle indok állhat a karrierváltás előtt, lehetséges, hogy valaki nem talál megfelelő munkát a szakmájában. Szeretne tanulni, továbbfejlődni, új dolgokat megtanulni. Akár a kényszer, akár a vágyak visznek valakit felnőttként az iskolapadba, a tanulás előtt érdemes elgondolkodni pár dolgon.

Egy új szakma elsajátítását többféleképp élhetjük meg, vannak, akik égnek a vágytól, hogy újra iskolapadba üljenek, tanuljanak. Mások esetleg kényelmetlennek, kellemetlennek tartják ezt a helyzetet, kudarcként élik meg, hogy nem tudtak boldogulni eredeti szakmájukban. De vajon hol van a kezdőpont?

Fókuszban a készségek

Amikor felnőttképzésről beszélünk, elengedhetetlen a készségeink feltérképezése. Itt azonban különbséget kell tenni a tanult és szerzett készségek között. A tanult készségek azok, melyeket tanulmányaink során sajátítottunk el. A szerzett készségek pedig az élet más területéről érkeznek, és sokszor ezek fontosabbak a pályaválasztásnál, karrierváltásnál. Hogy melyek is ezek? Empátia, csapatmunka, problémamegoldás, időgazdálkodás. Csak néhány fontos téma, melyet érdemes átgondolnunk. Ezek a készségek egyébként fejleszthetők, sőt, új készségek az élet bármely szakaszában elsajátíthatók. Ne hagyjuk tehát, hogy a készségek hiánya visszatartson bennünket egy bizonyos karrierúttól.

Erősségek, gyengeségek

Felnőttként, még ha nem is feltétlenül fogalmazzuk meg, azért tisztában vagyunk azzal, hogy miben vagyunk tehetségesek, mik az erősségeink, gyengeségeink. Ha ehhez a kérdéshez egy kicsit tudatosabban állunk, akkor lehet, hogy már meg is találtuk az új szakmánkat. Évekig egy irodában ültünk táblázatokkal agyonnyomva, otthon viszont varázslatos sütemények készítésével pihentük ki magunkat? Miért is ne lehetne ez a szakmánk? Lehetséges lenne? A válasz pedig rajtunk múlik. Tanulni soha nem késő, új dolgokat elsajátítani bármely életkorban lehetséges.

Lépés Magazin